Przycinanie drzewek i krzewów owocowych
Chirurgia drzew jest jednym z najważniejszych obok nawodnienia zabiegów, jaki przeprowadza się w ogrodach. Jest szczególnie ważna w przypadku roślin, które dają owoce. Odpowiednie przycinanie bowiem zapewnia roślinie nie tylko zdrowie, ale przede wszystkim gwarantuje lepsze owocowanie – owoce są większe, zdrowsze, a także mają więcej składników odżywczych.
Aby jednak podjąć się przycinania roślin, warto sięgnąć po rzetelną wiedzę. Nie mniej ważny jest też czas, kiedy się wykonuje zabiegi. W niniejszym artykule znajdziecie garść porad, dotyczących chirurgii roślin owocowych, aby były one nie tylko ozdobą ogrodu, ale też dawały pyszne owoce.
Ogólne zasady dotyczące cięcia drzew
Należy wpierw wyjaśnić, jakie rodzaje cięć wykonujemy. Jedne z nich – formujące, pozwalają ukształtować koronę drzew, by roślina w pierwszych latach nie zdziczała. Powinniśmy kierować drzewko i krzew tak, by gałęzie były bardziej rozłożyste, zamiast pięły się w górę. Tym zabiegom podlegają rośliny w wieku od jednego do czterech lat. Natomiast starsze drzewa prześwietlamy, czyli przerzedzamy ich korony, aby umożliwić lepsze przenikanie promieni słońca. Tniemy wówczas pionowo rosnące gałązki i zbyt zagęszczone fragmenty. Cięcie zaś wykonujemy od 3 do 4 mm powyżej pąka wypuszczonego w pożądanym kierunku.
Należy też czekać, aż pogoda, w szczególności temperatura, się ustabilizuje. W przeciwnym razie możemy doprowadzić do tego, że nasze drzewko przemarznie, a tym samym – owoce będą rachityczne lub w ogóle się nie pojawią.
Ponadto ważny jest również sposób cięcia. Wyróżniamy dwa główne rodzaje:
- na obrączkę – możliwie jak najbliżej przewodnika (pnia); dzięki temu rana szybko się zabliźni. Jest to najlepszy sposób na cięcie jabłoni, gruszy i śliwy;
- na czop – tniemy około 10-15 cm od gałęzi po owocowaniu. Dzięki temu ze śpiących oczek w przyszłym roku wybiją nowe pędy. Jest to też doskonały zabieg odmładzający. W ten sposób tniemy wiśnie i czereśnie.
Jeśli przycinamy konary o średnicy większej niż 1 cm, warto również użyć emulsji. Można również zastosować farbę emulsyjną ze środkiem grzybobójczym.
Nie mniej ważne są również stosowane narzędzia. Sekatory, piłki i nożyce muszą koniecznie być ostre, w przeciwnym wypadku rana będzie się gorzej goić. Warto je zdezynfekować, dzięki czemu obniżymy ryzyko zakażenia rośliny różnymi bakteriami czy grzybami.
Kiedy przycinamy drzewka?
Jest kilka okresów, kiedy przycinamy gałęzie. Zazwyczaj jest to koniec zimy-początek wiosny (choć niektóre rośliny mogą wymagać cięcia nawet po zbiorach), inne zaś lepiej przycinać jesienią, kiedy kończy się okres wegetacji.
Wśród drzewek, którym warto zapewnić taki zabieg pod koniec lutego, są m.in. jabłonie, grusze i śliwy. Z kolei, kiedy na dworze zacznie się robić już cieplej, a na drzewach powoli zaczynają pojawiać się pąki, można zająć się brzoskwiniami i nektarynkami. Z kolei czereśnia, wiśnia i morela lubią być przycinane już po zbiorze owoców. W tym okresie są one mniej wystawione na ryzyko zarażenia bakteriami, które jest groźne nie tylko dla owoców, ale też dla całej rośliny.
Jak i kiedy tniemy krzewy?
Pielęgnacja krzewów owocowych różni się nieco od arborystyki drzew. Wszystko zależy od tego, na jakich pędach roślina kwitnie i owocuje. Tak na przykład czarną porzeczkę trzeba stale odmładzać, gdyż najlepiej owocuje na rocznych lub dwuletnich pędach, a białej i czerwonej pozwalamy spokojnie się starzeć (owocują bowiem na kilkuletnich gałązkach). Podobnie zresztą jest z agrestem.
Maliny z kolei zwykle owocują na dwuletnich pędach. Powinniśmy je przycinać tuż po owocowaniu, a samo cięcie wykonujemy przy ziemi. Przycinamy gałązki, które owocowały. Z drugiej strony zbyt duże zagęszczenie krzewu również nie działa korzystnie, dlatego warto przerzedzić pędy, zostawiając jedynie kilka najsilniejszych, które skracamy o ćwierć długości.
Cięcie roślin – dla ich wyglądu i zdrowia
Dokonując odpowiednich zabiegów chirurgicznych na naszych roślinach owocowych, nie tylko zapewniamy ogrodowi bardziej estetyczny wygląd i smaczniejsze owoce, ale zapobiegamy też rozwojowi grzybów i degradacji roślin, które zaniedbane mogą zdziczeć.